Tilbage på arbejde efter stress

Er du ved at være i slutningen af en stresssygemelding? Hos langt de fleste melder der sig rigtig mange spørgemål i forbindelse med at skulle tilbage til sin gamle arbejdsplads og kolleger.

Som udgangspunkt er det ikke nødvendig, at man er helt fri af stress-symptomer, før man starter op på arbejde igen. Årsagen er, at det er tilrådeligt at starte langsomt op med lette rutineprægede opgaver i en såkaldt “Tilbage Til Arbejde” TTA plan.

Eksempel på TTA-plan

På ovenstående billede ser du et eksempel på en timeoptrapning i en TTA plan. Det er meget almindeligt at ligge en restitutionsdag om onsdagen. Der er som sagt kun tale om et eksempel til inspiration. TTA planen stammer fra et opslagsmateriale lavet af Arbejdsmedicinsk klinik Aalborg Universitetshospital, der hedder “ 8 brancher og stress”

Grønne, gule og røde arbejdsopgaver

Som led i en god og realistisk TTA plan er også en filtrering af arbejdsopgaver, så du som medarbejder starter op med opgaver, som du kan overskue. Et værktøj i dette arbejde er at inddele dine arbejdsopgaver i tre kategorier eller farver:

De grønne arbejdsopgaver:

Disse opgaver kan du starte ud med. De er præget af hhv. at være 1) rutineprægede og 2) forudsigelige. Det er afgrænsede og veldefinerede opgaver, hvor det er muligt at holde mange små pauser. D skal selvfølgelig være meningsfulde opgaver for dig.

De gule arbejdsopgaver:

Disse opgaver kan du gå igang med efter kort tid. Det er opgaver, hvor du kan arbejde mere selvstændigt, men hvor du har mulighed for sparring med en kollega. Dvs du skal selv kunne prioritere og skabe overblik.

De røde arbejdsopgaver:

Disse opgaver er nogle, som du kan klare på længere sigt. De er såkaldte ekspertopgaver, som kræver 1) overblik, 2) koncentration, 3) har korte deadlines og 4) har krav om højt tempo

Andre opmærksomhedspunkter

Ud over at starte langsomt op med nemme opgaver i starten, kan det også anbefales en vis fleksibilitet i forhold til mødetid samt muligheden for at arbejde hjemme, måske 1-2 dage om ugen. Disse to forhold er ikke kun relevante ift genoptrapning, men også en måde at forebygge stress på.

Du kan som medarbejder lave et udkast til en TTA plan, måske i samarbejde med din læge og/eller hvis du har en TR, tillidsrepræsentant, på din arbejdsplads. Planen kan være udgangspunkt for en forhandling, som både du og din leder er tilfredse med.

Mangder du inspiration til, hvordan du kan vende tilbage til arbejdet efter en længere sygemelding, så tag et kig i bogen “Tilbage efter Stress” af erhvervspsykolog Rasmus Lund-Nielsen (2018)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *