Det Danske Institut for Stress

Dansk forsker: Mindfulness-træning af soldater virkerI USA er militæret begyndt at betragte soldaternes sind som en ressource, der kan optrænes ved hjælp af mindfulness. Den danske forsker, Sita Ramchandra Kotnis fra Institut for Kultur og Samfund ved Aarhus Universitet er ved at færdiggøre sin ph.d afhandling om, hvordan soldater netop kan træne deres sind, så de reagerer mere hensigtsmæssigt i pressede situationer. Og hun konkluderer på baggrund af omfattende undersøgelser, hvor hun bla. har haft adgang til Pentagon, at mindfulness-træningen af soldaterne virker. Et af de mindfulness-studier, Sita har undersøgt i forbindelse med sin afhandling er det såkaldte "STRONG"-studie, der blev startet i 2010 og kører frem til 2014. Studiet omfatter 500 amerikanske soldater, der alle skulle udsendes til Afghanistan. Kun med få undtagelser fortæller soldaterne Sita, at mindfulness træningen har styrket dem, og at træningen har været en stor befrielse for dem, ja at den ligefrem har ændret deres liv. Således udtaler soldaten Ben fra Marinekorpset "Jeg synes træningen har givet mig så utrolig meget, og jeg er dybt taknemmelig. Jeg føler virkelig, at jeg har indtaget førersædet i mit eget liv. Jeg er i dag langt stærkere og mere handlekraftig, end jeg nogensinde troede muligt. Mit møde med mindfulness har helt klart reddet mit ægteskab og jeg ser positivt på fremtiden."

Er mindfulness hjernevask?

Nej, det mener soldaterne ikke, at det er. Soldaterne oplever ikke træningen i mindfulness som problematisk eller som hjernevask. I hvert fald ikke i den negative betydning, som begrebet normalt knyttes sammen med. De mener nærmest det modsatte, fordi de mærker, at mindfulness udvider deres muligheder og gør dem i stand til at træffe fuldt ud bevidste valg, forklarer Sita Kotnis.

Hun er derfor selv overbevist om, at militæret kan bruge mindfulness-træningen til at optimere deres soldater og både mindske og forebygge problemerne med post-traumatisk stress og selvmord.

Men mindfulness-træningen kan i princippet også få andre og mere langsigtede effekter end den ønskede, mener hun.

»Det er en interessant tanke, at mindfulness måske med tiden vil føre til en øget selverkendelse og en ny forståelse for den rolle, man spiller i samfundet. Når man optimerer sin dømmekraft, bliver man samtidigt mere bevidst omkring, hvad man foretager sig, og betydningen af ens handlinger. Og hvad gør det så ved én? I sidste ende kan det måske ende med, at soldaterne ikke vil trykke på aftrækkeren, eller ikke har lyst til at gå i krig – men det er selvfølgelig kun et tankeeksperiment,« siger Sita Kotnis.

Sita Kotnis fortæller i artiklen "Sådan forsker militæret i mindfulness", at forsøgsdeltagerne deltog i et 8 uger langt træningsprogram, tilpasset det militære regi. Hos det danske Institut for Stress er vi glade for, at mindfulness træningen hos militæret er tilpasset efter det evidensbaserede Mindfulness Baseret Stress Reduktions/MBSR forløb, som vi tilbyder træning i.  

Kilde: Se artiklen fra Berlingske her

Dansk Psykolog Forening

Dansk Psykolog Forening
Medlem af Dansk Psykolog Forening.

Facebook

LetterheadT: 30283985

E: kontakt@institut-for-stress.dk

Det danske Institut for Stress Copyright 2011