Mindfulness/MBSR

Hvad er mindfulness og MBSR? 

Ordet “mindfulness” er den engelske oversættelse fra pali-sproget, der taltes på Buddhas tid. Det kan oversættes direkte til det ” at huske”, dvs det er forbundet med vores hukommelse. At huske at være nærværende i det nuværende øjeblik; at huske sin essens. “Mindfulness” kan oversættes til dansk til “bevidst nærvær” eller “fuld opmærksomhed”. Evnen til fuld opmærksomhed kan trænes systematisk gennem meditation, samtidig er evnen til “mindfulness” essences af den buddhistiske lære (dharmaen)

Mindfulness er blevet udvandet i Danmark

Desværre er der sket en udvanding af ordet/begrebet “mindfulness” i Danmark henover de sidste par år. (skrevet i dec. 2018).Det er blevet allemandseje; noget man går til på aftenskole. Udbuddet af kurser og udbydere af varierende kvalitet er eksploderet. Det er et meget gråt marked.
Mindfulnessforeningen Danmark gør et stort arbejde i at kvalitetssikre metoden “MBSR”, som står for Mindfulnessbaseret Stressreduktion. Der findes en landsdækkende MBSR-lærer liste, hvor alle er universitetsuddannede i metoden. Det er borgerens sikkerhed for ordentlig kvalitet. Benita Holt Rasmussen er med-skaber af Mindfulnessforeningen, og står på MBSR-lærer listen.

Statusartikel om MBSR_ugeskrift for laeger